Facebook pixel

Vikingpensjonisten

Når du går av med pensjon får du mer tid til å gjøre det du trives med. Rune Soma er en av dem som har begynt på forberedelsene til den dagen han skal slutte å jobbe. Planen er å ta doktorgrad – og å game i stedet for å løse kryssord.

66-åringen jobber som rådgiver i Fellesorganisasjonen, men nå har han gått ned til 80 prosent stilling for å være klar når han stempler ut fra jobb for siste gang. Målet er doktorgrad i norrønt på Universitetet i Oslo. For å holde seg oppdatert på forskningen fram til han går av med pensjon, har han satt av én dag i uka til å lese seg opp.

Blir et stort savn

Helt siden bestefaren leste Snorre for ham da han var liten gutt, har han vært opptatt av historie. Derfor skal doktorgraden handle om vikingtiden. Det er et poeng i seg selv å fordype seg i noe som ikke har med jobben i fagforeningen å gjøre.

– Jeg studerer ikke for å komme meg vekk fra jobben, men fordi jeg vil åpne opp livet mitt for mer enn jobb, sier Rune.

Den aller største fordelen med å studere i godt voksen alder, mener Rune, er å bruke hodet. For når man står på tampen av et langt yrkesliv, er det kanskje ikke så mange utfordringer igjen. Selv krevende arbeidsoppgaver kan bli rutine når man har hatt den samme jobben i noen år.

Likevel sier over 40 prosent av framtidens pensjonister at de kommer til å savne det faglige ved jobben, ifølge en undersøkelse gjennomført av Opinion for Helsedirektoratet i februar 2020.

Rune er ikke en av dem, han er klar for å la andre overta, men det forutsetter at han har andre ting å holde på med.

Hvordan tror vi pensjonisttilværelsen blir?

🧓🏼 Tre av fire tror at de i stor grad kan påvirke hvordan helsen blir som gammel.

🧘🏼‍♂️ Tre av fire gleder seg til å slippe stresset når de går av med pensjon.

🧑🏼‍🤝‍🧑🏼 Samtidig tror over halvparten at de kommer til å miste mye av det sosiale samværet når de slutter å jobbe.

🎓 To av fem sier de kommer til å savne det faglige ved jobben.

Kilde: Undersøkelse om forventninger til alderdommen blant personer 54-65 år. Gjennomført av Opinion for Helsedirektoratet (2020).

En laptop med et spill på skjermen.

Gaming i stedet for kryssord

At han er en mann som liker at det skjer noe rundt ham, er det ingen tvil om. Studiene er nemlig ikke det eneste prosjektet Rune har. Han har også en stor interesse for musikk, og én gang i måneden møtes han og åtte likesinnede for å spise middag og spille plater. Det har de gjort i over ti år. I tillegg er han glad i gaming.

– Når du spiller spill må du planlegge og legge strategier for å løse oppgaver. For meg er det en morsommere måte å løse kryssord på, sier han, og anslår at han bruker rundt tre-fire timer i uka foran skjermen.

Det er ikke en aktivitet du først og fremst forbinder med pensjonister, men skal man tro Rune, er det noe flere på hans alder bør vurdere.

– Det er en intellektuell utfordring, men det kan også være sosialt. Du chatter med de du spiller med og må ofte samarbeide for å løse utfordringer.

 

Mann som lyter på musikk.

Tør å vær den eldste

Han oppfordrer alle på hans alder, som går med en studiedrøm i magen, om å ta spranget. Alder er ingen hindring, mener den 65 år gamle studenten.

– Aksepter at du er eldre enn medstudentene dine og våg å gå inn i det på lik linje med dem. Dere har jo et felles faglig utgangspunkt, sier han, som selv har opplevd hvor åpen de yngre studentene er for eldre medstudenter.

Selv kommer han til å savne det sosiale ved å gå av med pensjon, noe han har fått bekreftet de siste månedene. I likhet med mange andre har koronakrisen gjort at han har sittet mye på hjemmekontor.

– Det var en innmari opptur for meg å komme tilbake på kontoret og treffe folk igjen. Jeg kommer til å savne arbeidsmiljøet den dagen jeg slutter, sier han.

65-åringen er opptatt av å fylle dagene sine med innhold, noe som blir spesielt viktig den dagen han går av med pensjon. For ham skal ikke dagene bare gå rundt, det må skje noe også.

– Hvis jeg ikke hadde fylt tiden min med noe morsomt hadde jeg blitt deppa, sier han.

Eller, han gjør kjedelig ting også, som å trene for å holde kroppen i gang. – Men det kombinerer jeg gjerne med å velge ut låter til plateklubben så da blir det ganske morsomt likevel.

Mann i et bibliotek som leter etter en bok.