Til innholdet

Vikingpensjonisten

Når du går av med pensjon får du mer tid til å gjøre det du trives med. Rune Soma er en av dem som har begynt på forberedelsene til den dagen han skal slutte å jobbe.

65-åringen jobber som rådgiver i Fellesorganisasjonen, men nå har han gått ned til 80 prosent stilling for å være klar når han stempler ut fra jobb for siste gang. Målet er doktorgrad i norrønt på Universitetet i Oslo.

Ideen fikk han da han leverte masteroppgave ved samme universitet i 2007. Da hadde han jobbet i 25 år og ville studere igjen. Oppgaven handlet om vikingetiden og han synes det var såpass gøy at han kunne tenke seg å studere mer. Prosjektskissen til doktorgraden er klar, og for å holde seg oppdatert på forskningen fram til han går av med pensjon, har han satt av én dag i uka til å lese seg opp.

 

Vil åpne opp livet

Helt siden bestefaren leste Snorre for ham da han var liten gutt, har han vært opptatt av historie. Da han satte seg på skolebenken igjen, kunne han ha studert norsk fagbevegelse, som han jobber med hver dag, men han ville gjøre noe annet. Det var derfor han valgte å skrive om vikingetiden. Selv om han trives med å jobbe i fagforening, ville han fordype seg i noe som ikke hadde noe med det å gjøre.

– Jeg studerer ikke for å komme meg vekk fra jobben, men fordi jeg vil åpne opp livet mitt for mer enn jobb, sier Rune.

Han blir engasjert når han forteller om studiet. For ham er det ikke krigføringen som er det interessante med vikingene, men at Norge gikk fra å være et førstatlig samfunn til å bli et etablert kongedømme. Han har tydelig gjort leksene sine, og forteller om de sosiale forvandlingene Norge gjennomgikk for over tusen år siden.

–  Det var en helt annen logikk i samfunnet, med et annet styresett, en annen religion og en annen skriftkultur. Det er vitenskapelig utfordrende å forske på, og det er det som gjør det så spennende, sier han.

Glad i å bruke hodet

For når man står på tampen av et langt yrkesliv, er det kanskje ikke så mange utfordringer igjen. Selv krevende arbeidsoppgaver kan bli rutine når man har hatt den samme jobben i noen år. Derfor mener Rune at den aller største fordelen med å studere i godt voksen alder, er å få bruke hodet.

Ifølge en undersøkelse gjennomført av Opinion for Helsedirektoratet i februar 2020, sier over 40 prosent av framtidens pensjonister at de kommer til å savne det faglige ved jobben. Rune er ikke en av dem, han er klar for å la andre overta, men det forutsetter at han har andre ting å holde på med.

Han oppfordrer alle på hans alder, som går med en studiedrøm i magen, om å ta spranget. Alder er ingen hindring, mener den 65 år gamle studenten.

– Aksepter at du er eldre enn medstudentene dine og våg å gå inn i det på lik linje med dem. Dere har jo et felles faglig utgangspunkt, sier han, som selv har opplevd hvor åpen de yngre studentene er for eldre medstudenter.

Selv kommer han til å savne det sosiale ved å gå av med pensjon, noe han har fått bekreftet de siste månedene. I likhet med mange andre har koronakrisen gjort at han har sittet mye på hjemmekontor.

– Det var en innmari opptur for meg å komme tilbake på kontoret og treffe folk igjen. Jeg kommer til å savne arbeidsmiljøet den dagen jeg slutter, sier han.

Samles rundt platespilleren

At han er en mann som liker at det skjer noe rundt ham, er det ingen tvil om. Studiene er nemlig ikke det eneste prosjektet Rune har. Han har også en stor interesse for musikk, og én gang i måneden møtes han og åtte likesinnede for å spise middag og spille plater. Det har de gjort i over ti år.

De jevngamle mennene bytter på å invitere hjem til seg og verten har ansvaret for å finne et tema for kvelden. Det kan være låter de har spilt mye i en gitt periode eller låter som har jubileum. Da Peter Green i Fleetwood Mac døde i sommer, møttes de og spilte låter av ham.

–  Det er et viktig sosialt møtepunkt for oss, sier han, og forteller at de også møtes på konserter.

Men plateklubben har også fått merke koronakrisen. I vår ble platetreffene digitale og det ble en bratt læringskurve for å finne ut hvordan de best kunne spille musikk for hverandre foran hver sin skjerm, men nå, med én-metersregel og strengt smittevern har de begynt å møtes fysisk igjen.

– Det er jeg veldig glad for. Det er jo noe helt annet å møtes ansikt-til-ansikt, sier han.

Glad i gaming

Rune må som regel ha noe å holde på med noe for å slappe av. TV-en interesserer ham ikke så mye, men dataspill, det blir noe annet.

– Når du spiller spill må du planlegge og legge strategier for å løse oppgaver. For meg er det en morsommere måte å løse kryssord på, sier han, og anslår at han bruker rundt tre-fire timer i uka foran skjermen.

Det er ikke en aktivitet du først og fremst forbinder med pensjonister, men skal man tro Rune, er det noe flere på hans alder bør vurdere. – Det er en intellektuell utfordring, men det kan også være sosialt. Du chatter med de du spiller med og må ofte samarbeide for å løse utfordringer.

65-åringen er opptatt av å fylle dagene sine med innhold, noe som blir spesielt viktig den dagen han går av med pensjon. For ham skal ikke dagene bare gå rundt, det må skje noe også.

– Hvis jeg ikke hadde fylt tiden min med noe morsomt hadde jeg blitt deppa, sier han. Eller, han gjør kjedelig ting også, som å trene for å holde kroppen i gang. – Men det kombinerer jeg gjerne med å velge ut låter til plateklubben så da blir det ganske morsomt likevel.