Facebook pixel

Ny start i Marka

En hektisk hverdag med høye skuldre og desto høyere puls fikk Birger Baisgård til å ta et valg. Han ville bruke tiden sin på noe han trives med.

I nesten hele sitt yrkesaktive liv har 65-åringen jobbet i et stort internasjonalt selskap. Arbeidsdagene var preget av stress, mye reising og lange dager borte fra venner og familie. Da sjansen bød seg valgte han å gå ut av arbeidslivet, men hva skulle han bruke tiden sin på?

Se hele filmen med Birger nederst i saken.

Oppgaver med mening

– Det sto mellom Den norske turistforeningen (DNT) eller Røde Kors, forteller Birger. 65-åringen liker å være ute, og som ung var han aktiv i begge foreningene. Dessuten var det viktig for ham når han skulle finne på noe nytt å gjøre at det var meningsfullt.

– Jeg ville ha muligheten til å fortsatt kunne utvikle meg og lære noe nytt, samtidig som det måtte være gøy og sosialt.

Valget falt til slutt på DNT, der han etablerte det som kalles Vedgjengen. Det er en gruppe frivillige som forsyner alle hytter i DNT Oslo og omegn med ved. Gjengen består av folk i ulik alder med forskjellig bakgrunn og holder til på Skar, en nedlagt militærleir i Maridalen i Oslo.

Arbeidsoppgavene er varierte. De feller tømmer, hugger ved, og både lager og reparer møbler til hyttene i gruppas eget møbelverkstedet. Det er frivillig, men Birger og gjengen er på jobb stort sett hver ukedag fra ni til fire.

– Jeg har en mye bedre hverdag. Nå er det jeg som har kontroll og kan styre tiden min selv. Det er jo det som er så fint med dugnad. Passer det ikke så passer det ikke, sier Birger.

Saken fortsetter etter bildet. 

Birger Baisgård ved et tre. Holder motorsag.

Etter et stressende yrkesliv, fant Birger Baisgård roen i vedgruppa til DNT. Foto: Pål Laukli.

Bestem selv

Da Birger tok valget om å finne tilbake til det han trives med, gjorde han noe riktig. Når du i den eldre fasen av livet får mer tid til overs, kan det ifølge førsteamanuensis ved Universitetet i Sørøst-Norge, Lars Bauger, være lurt å ha gjort seg opp noen tanker om hva du vil bruke denne tiden på.

Førsteamanuensis ved Universitetet i Sørøst-Norge, Lars Bauger. Foto: privat.

Bauger, som har skrevet doktorgrad om livskvalitet i alderdommen, har funnet noen kjennetegn på de som har det bra i den eldre fasen av livet. De har i mye større grad planlagt hva de vil drive med når de ikke lenger har en jobb å gå til hver dag. Et annet viktig fellestrekk er selvstendighet.

– Som pensjonist får du veldig mye tid. Da er det viktig å kunne bestemme over denne tiden selv, sier Bauger.

– Mange nordmenn i 50- og 60-årene sier de gleder seg til å kunne være mer sammen med venner, barn og barnebarn når de går av med pensjon, men det må være på deres premisser.

Ifølge Bauger, kan det som i utgangspunktet er en positiv sosial aktivitet fort oppleves som noe annet dersom man føler det er et krav å hente barnebarna i barnehagen tre dager i uken. Han forteller at nøkkelen til en meningsfull pensjonstilværelse, er å gjøre mer av det du liker å drive med.

– Du må bare ha tenkt gjennom hva det er, helst litt før den dagen du går av med pensjon.

Saken fortsetter etter bildet.

Gjeng med mennesker som tar en drikkepause i skogen.

– Jeg har hatt gleden av å treffe mange nye mennesker, sier Birger, som setter pris på det sosiale felleskapet i Vedgjengen. Foto: Pål Laukli.

Får mye igjen for å tørre

For Birger har Vedgjengen blitt en viktig del av livet. Det gir en struktur på hverdagen og han er glad han har noe å stå opp til om morgenen som han gleder seg til. Den sosiale biten betyr også mye. Når du slutter å jobbe, forsvinner store deler av nettverket ditt. Birger skjønner at det gjør det vanskelig for mange.

– Jeg har heldigvis hatt gleden av å treffe mange nye mennesker. Du får mye igjen for det om du tør å ta spranget, sier han.

Det handler også om å tørre å lære seg noe nytt. Etter hvert som Vedgjengen har vokst, har de tatt på seg flere oppdrag for DNT. De snekrer møbler, og i verkstedet på Skar står både langbord og benker som skal ut til hyttene i Marka. Mange av benkene har Birger laget selv. Det var ikke gitt for noen år siden, men nå har han gått på møbelsnekkerkurs og lært seg kunsten.

– Folk må jo finne sin egen vei, men for meg var det viktig å fortsette med noe fornuftig da jeg sluttet å jobbe, sier han.

På spørsmål om hva Vedgjengen betyr for ham, er det tydelig at han er glad han tok valget og ringte DNT.

– Når du kommer hjem, sliten etter en lang dag i marka med trivelige folk og er fornøyd, så er det vel det som kan kalles et godt liv?