Facebook pixel

Har funnet suksessoppskriften

Hver mandag, i all slags vær, møtes en gjeng damer på Nordstrand i Oslo. De skal gå sin faste runde, den samme som de har gått i 25 år.

Vi møter dem en mandag i desember, i et vær som instinktivt får en til å ville gjemme seg under pleddet, ikke snøre på seg skoene og gå ut.

Gjengen kaller seg Såla og består av en gruppe damer som går tur i nabolaget hver mandag. Det startet for 25 år siden, da flere hadde barn i samme klasse. Siden den gang har nye medlemmer kommet til og mye forandret seg, men kjernen er den samme.

– Da vi startet å gå snakket vi om lommepenger og leggetider. Nå ser vi på pene hager, og snakker mer om pensjon og politikk. Noen barnebarn har det også blitt, sier Kristin Strømme.

Hun er en av dem som har vært med fra starten, da sønnen hennes gikk på barneskolen.

– Jeg gleder meg alltid til Såla, sier hun.

Kvinne som smiler til kamera ute i regnet.

– Jeg gleder meg alltid til Såla, sier Kristin Strømme. Hun har vært med i gågruppa i 25 år. Foto: Christian Tunge.

Hvordan står det til med framtidens pensjonister?

🧓🏼 Tre av fire tror at de i stor grad kan påvirke hvordan helsen blir som gammel.

🏋🏼‍♂️ Tre av fire er fysisk aktive flere ganger i uken. Kvinner trener hyppigere enn menn.

🏃🏽‍♀️ Ni av ti trener for å forebygge fremtidig sykdom og helseplager.

🍷 29 % drikker alkohol 2-3 ganger i uken. Menn drikker hyppigere enn kvinner.

🛌  Én av tre sover dårlig 2-3 ganger i uken eller mer.

Kilde: Undersøkelse om forventninger til alderdommen blant personer 54-65 år. Gjennomført av Opinion for Helsedirektoratet (2020).

Kalles inn med dikt

Gågruppen har ingen leder, eller noen som forteller dem hvor og når de skal møte opp. De vet hvor de skal gå. Men det hender seg det tikker inn en påminnelse likevel, i form av limerick på SMS. Da er det Kristin som sitter på trikken på vei hjem og oppmuntrer gruppen til trim med et dikt for dagen.

Med piggsko er Såla ute og sprader – man ser boblejakker i lange rader – en gruppe så sprek – alt går som en lek – for plussdamer i minusgrader ❄️🧣🧤👞

– Det er bare for moro skyld, og ikke noe jeg gjør hver mandag, men det har jo blitt noen limericks i løpet av disse årene, forteller Kristin.

En gruppe kvinner som går en tur ute i snø eller regn.

Gågruppa møtes hver mandag, i all slags vær. Foto: Christian Tunge.

En formel som fungerer

Den faste runden til Såla tar en time og et kvarter. Ifølge Helsedirektoratet bør voksne mennesker være aktive med moderat intensitet i minst 150 minutter i løpet av en uke. Damene i gågruppen har dermed fått en god start på sin. Suksessfaktoren, mener Kristin, er at det er lavterskel.

–  Det er rett rundt hjørnet, du trenger ikke noe utstyr og du treffer alltid noen der. Det gjør det veldig lett til en naturlig del av hverdagen, sier hun.

Selv når det er dårlig vær, sånn som denne mandagen, er det ingen i Såla som lurer på om turen blir noe av.

– Det er gevinsten med å ha en fast avtale med noen. Du vet du skal gå.

At løypa er forutsigbar gjør det også lettere å slenge seg på halvveis i runden, om «halve Såla» er det en rekker. Det hender seg de går og bader på vei hjem om sommeren, ellers er det den samme runden hver mandag.

Alle Nordstrandskvinner flotte – går ut av sin TV-grotte – å møtes i svingen – se, det er tingen – men husk at det er klokken åtte!

En gruppe kvinner som går en tur ute i regnet.

Sålas suksessoppskrift er at det er lavterskel. Foto: Christian Tunge.

Synes i trafikken

Om du er ute og kjører på Nordstrand en mandag vil du se Såla nå de er ute på sin faste runde. Ikke nødvendigvis fordi de er så mange, men fordi det blinker godt i dem der de går. Til vanlig jobber Kristin i Trygg Trafikk og refleks er dermed som uniform å regne i gruppa.

Kvelder som nå er det ekstra viktig – at samlingsapellen er helt oppriktig – turen blir best – med refleks og sydvest – og husk at Såla er nesten pliktig 😜🌧💦🥾🥾🥾

Tilfeldighetene skal ha det til at det også er en gullsmed i gjengen, som liker å kombinere trafikksikkerhet med det kreative. Hvert år inviterer hun hele Såla på refleksverksted der de lager egne reflekser for sesongen.

– Da sitter vi der og klipper og syr, og limer på perler. Det er veldig koselig, sier Kristin.

Tre pynteobjekter.

En gang i året møtes Såla for å lage reflekser. Med litt perler og kreativitet designer de sine egne kreasjoner. Disse refleksene har Kristin laget.

Framtiden ser lys ut for Såla, ikke bare på grunn av refleksen. Om det skulle skje noe med gruppen, er det at de begynner å gå oftere, ikke sjeldnere. Da koronakrisen førte til avlyste aktiviteter la de på en dag i uka. Den siste tiden har de også gått runden på onsdager.

– Jeg ser for meg at vi kommer til å gå lenge, at vi holder oss friske og kan gå runden vår i mange år framover, sier Kristin. – Vi har i hvert fall lagt et godt grunnlag!

En gruppe kvinner som går en tur ute i snø eller regn.

Såla er godt synlige i all slags vær og føre. Foto: Christian Tunge.