Facebook pixel

Ikke glem nabolaget

Om du er på jakt etter et nytt hjem du skal leve lenge i, er det ikke bare de tekniske kvalitetene ved boligen du skal se etter. Et godt nabolag er like viktig.

Den kanadiske forskeren Susan Pinker ville finne ut hvorfor det er så mange flere hundreåringer i den italienske landsbyen Villagrande på Sardinia enn noe annet sted i Italia, eller i USA eller i Norge, for den saks skyld.

Overraskende funn

Pinker beskriver flere forklaringer til fenomenet i boken «The Village Effect». Velkjente faktorer som at det er færre som røyker og at mange av innbyggerne har et sunt kosthold, har mye å si for hvorfor de lever så lenge i den italienske landsbyen. Men det som overrasker i Susan Pinkers forskning, er at det er sterke sosiale relasjoner og nettverk som er hovedårsaken til at det er ti ganger så mange hundreåringer her som i resten av Italia. I Villagrande er man opptatt av å være gode naboer.

Gode nabolag skaper tilhørighet og samhold. Det er Villagrande et godt bevis på. I Norge bor stadig flere alene. Faktisk er vi i verdenstoppen når det kommer til husholdninger med én person. Mens i underkant av 5 prosent bodde alene i 1960, har denne andelen krøpet opp til nesten 20 prosent i 2020.

I en undersøkelse utført av Opinion for Aldersvennlig Norge om planlegging av egen alderdom, sier flertallet av respondentene at fellesskap og meningsfylte aktiviteter er det som skaper mest tilfredshet. Samtidig sier flere at de frykter ensomhet når de blir eldre. Da kan det være nyttig å lære av Pinkers funn fra Italia.

Portrettbilde av en kvinne som smiler til kamera.

Eiendomsmegler MNEF og daglig leder i Aktiv Eiendomsmegling Sandefjord, Kaia Hostvedt Dahle, anbefaler kjøpere å gå på visning i nabolaget. Foto: Aktiv Eiendomsmegling Sandefjord.

Finn et godt nabolag

Det undersøkelsen også viser, er at «alle» ønsker å bo hjemme så lenge som mulig. For noen betyr det at man må flytte, for eksempel fra en enebolig med trapper til en tilrettelagt leilighet med enkel adkomst og heis. I jakten på den perfekte boligen man kan leve lenge i, er det ikke bare enkel adkomst som skal vurderes. Når flere og flere av oss bor alene, er et godt nabolag minst like viktig.

Hva vi ser etter i et godt nabolag varierer. Og våre ønsker for nabolaget endrer seg gjerne med alderen. Da Anna Lie og mannen skulle flytte fra enebolig til leilighet var nærhet til kollektivtransport og butikker viktig, men det viktigste var nærheten til gamle kjente.

– Jeg setter mer og mer pris på at vi bor i et nærmiljø hvor vi kjenner noen, sa Anna Lie.

Så hva skal du se etter på jakt etter det perfekte nabolaget? Vi tok en prat med eiendomsmegler Kaia Hostvedt Dahle, som har solgt over tusen av boliger i sin karriere.

  1. Finn ut hva som er viktig for deg

– Sett opp en liste over hva du aller helst vil ha i ditt nabolag. Kort vei til butikker, parker eller kulturtilbud er ofte krav vi får fra kjøpere, sier Kaia. Hun råder deg til å stille deg to spørsmål: Hva du ha, og hva ønsker du deg?

  1. Gå på visning i nabolaget

Mange søker etter sin neste bolig på Finn.no eller via en eiendomsmegler. Da er det viktig at du spesifiserer også dine forventninger til nabolaget. Når du har funnet et eller flere områder du kunne tenke deg å flytte til, anbefaler Kaia å gå på visning i nabolaget, selv om du ikke har funnet en passende bolig.

– Er du i tvil om dette er et godt sted å bo, er vårt klare råd å gjøre seg bedre kjent i området. Gå på kafe og besøk de lokale butikkene, gå eller sykle deg en tur, og undersøk om det er foreninger eller lag som du interesserer deg for, sier eiendomsmegleren.

  1. Snakk med nye naboer

Men som vi har lært av Villagrande, er menneskene i nabolaget vel så viktig som grøntområder, det kulturelle tilbudet og tilgang til butikker. Det siste rådet fra Kaia er det mange som ikke tenker på, men du kan få mye igjen for det om du legger inn en ekstra innsats.

– Jeg får ofte spørsmål om hvordan området er. Om det er mye støy, trafikk eller hvilke folk som bor i blokka eller nabolaget, men de som sitter på de beste svarene, er de som allerede bor der. Gå deg en tur i området og spør folk du treffer om hvordan de trives med å bo der. De kan være en nyttig kilde til informasjon, avslutter Kaia.