Dyrker fellesskapet på Holmlia
I en parsellhage på Holmlia har folk i alle aldre, fra nasjoner over hele verden, funnet et fellesskap. Gjennom deres felles interesse for å ha fingrene i jorda lærer de hverandre å kjenne.
Se filmen om Holmlia parsellhage nederst i saken.
En kort spasertur fra Holmlia senter, bak boligblokker og motorvei, åpenbarer det seg et stort grøntområde. Stakittgjerder og gruslagte stier deler det bugnende området opp i store og små firkanter. Et lappeteppe av hageflekker, fylt av bærbusker, urter og grønnsaker.
– Jeg kommer hit stort sett hver dag. Noen ganger er jeg her fra morgen til kveld. Selv om jeg er 72 år, er jeg fortsatt glad i å jobbe. Hadde jeg vært lat hadde jeg holdt meg hjemme, sier Reza Almassy og ler. – Det er mye jobb, men hagen holder meg i form!
Saken fortsetter etter bildet.
En gang i året er det høstfest i Holmlia parsellhage. Da tar medlemmene med seg en rett med noe de har dyrket, gjerne fra hjemlandet sitt. Reza Almassy er grillsjef og serverer lammekjøtt marinert i urter som er dyrket i hagen. Foto: Pål Laukli.
Smaken av hjemlandet
Den pensjonerte kurderen kom fra Irak til Norge i 1992. Han har en av de største parsellene og viser oss rundt blant store tepper av vårløk, purreløk og basilikum. Han er dreven og beveger seg raskt på de smale plankene som deler parsellen inn i bed.
– Jeg er vokst på bondegård. Der hadde vi sau, ku og jord, der vi dyrket bygg, korn og grønnsaker. Vi lager mye mat i den kurdiske kulturen. Det meste jeg dyrker her er smaker jeg er vant med fra hjemlandet, forteller han.
Slik er det for mange i Holmlia parsellhage. Når du leier parsell, kan du så det du vil i den. Når flere av leietakerne kommer fra land over hele verden, dyrkes det både urter og grønnsaker som du ikke nødvendigvis finner i en vanlig dagligvarebutikk. Noen planter trives i kalde Norge, mens andre må stelles og dulles med for å få resultater – og kan likevel ikke bære frukter. Halve moroa er å prøve å få det til, skal vi tro de vi møter.
Reza klipper av store bunter med urter og deler villig av markens grøde. – Du kjenner at disse urtene har mer smak enn de du kjøper i butikken, sier han.
Saken fortsetter etter bildet.
Mohamed Ali trives godt i Holmlia parsellhage. Han er glad i det sosiale fellesskapet, der medlemmene deler både frø og tips til dyrking med hverandre. Foto: Pål Laukli.
Lærer av hverandre
Vi tar med oss posene med urter og går bort til fellesområdet i parsellhagen, hvor de ivrige hagemenneskene møtes mellom planting, såing og luking av ugress. Vi slår av en prat med Mohamed Ali, som sitter i skyggen av et tre og drikker kaffe.
– Jeg kommer hit hver dag. Da har jeg med meg matpakke, steller med plantene mine og snakker med de andre i hagen, sier han.
Han er pensjonert og har en velstelt hageflekk hvor det vokser stikkelsbær, squash og tomater – for å nevne noe. Han liker fellesskapet i parsellhagen, hvor personer med over 20 nasjonaliteter møtes for å dyrke en felles interesse. Han selv er opprinnelig fra Libanon.
– Her er det blant annet tyrkere, nordmenn og pakistanere. Vi snakker ikke bare om planter, men også politikk, kultur og økonomi. Ved å bli kjent med hverandres kulturer, forstår vi hverandre bedre og respekterer hverandre, sier han.
Mohamed er glad for at han har mulighet til å holde på i parsellhagen, særlig nå når han har blitt pensjonist. I Libanon ville han ikke hatt mulighet til å dyrke planteinteressen som en hobby.
– Det er stor forskjell på å bli gammel i Libanon og her på Holmlia. Jeg er glad for at jeg har funnet meg selv i Norge.