Facebook pixel
Til innholdet

Noe er gratis i livet

Wenche leter og finner

 

Å spare penger betyr ikke at du må sitte i sofaen og se plantene gro. Det finnes langt mer spennende underholdning der ute – som ikke koster en krone.

Selv om mange ser fram til å gå av med pensjon og kunne styre tiden sin selv, er strammere økonomi noe flere gruer seg til. Om du har lest første artikkelen i serien (Få oversikt over økonomien), har du kanskje oppdaget at det står bedre eller dårligere til enn antatt. Uansett vil de aller fleste av oss få redusert inntekt sammenlignet med den vi har i dag. For mange betyr det at vi er nødt til å gjøre noen grep.

I denne artikkelen undersøker jeg hvordan jeg kan nyte pensjonisttilværelsen uten å bruke mye penger. For ja, noe er faktisk gratis her i livet.

Illustrasjon av en penegsekk

Gratis sports- og fritidsutstyr

Jeg liker å kjenne frisk luft under vingene – særlig når jeg er hjemme i Romsdalen. Men jeg skal ikke skryte på meg å være Lars Monsen eller Cecilie Skog. Det er ikke på grunn av meg de har bygd trapper opp Nesaksla på Åndalsnes, for å si det sånn. Så ofte er jeg ikke på fjelltur.

For sånne som meg er BUA, en nasjonal utlånsordning for sports- og fritidsutstyr, helt perfekt. Det kan godt være at jeg får bruk for en primus, en tursekk eller slalåmski en gang – men ikke ofte nok til at jeg trenger å kjøpe nytt.

BUA finnes i over åtti kommuner og gjør det enkelt å låne utstyr. Bedre folkehelse og mindre forbruk, det er bra for både kropp og klode det.

Kart over BUA i Norge.

Illustrasjon av et telt og nattehimmelen over

 

Mer enn bøker

Ved siden av å være ute i friluft, er håndarbeid og å fikse på ting, noe jeg liker å holde på med. Som du kanskje har sett i episode 2, er jeg ikke fremmed for å sette meg ned med håndarbeid, men jeg liker også å snekre. Det er artig å fikse ting selv, rett og slett.

Hammer og sag har jeg, men her forleden skulle jeg reparere en gammel bokhylle. Da trengte jeg en drill og det hadde jeg ikke her hjemme. I stedet for å kjøpe en selv, eller sette naboer og Facebook-nettverk i sving for å finne noen som kan låne meg en, gjorde jeg det enkelt og lånte på Deichman i Oslo. Genialt – og mange penger spart!

Flere kommuner har verktøybibliotek. Sjekk ut om du har et i nærheten. Hvis ikke kan du også låne av butikkene som selger verktøy. Flere av dem har slike ordninger.

Illustrasjon av en sag

Gratis kulturopplevelser

Kultur er et friskt pust i hverdagen – i hvert fall min. Om det er teater, konserter eller museumsbesøk er det fint å få andre inntrykk enn de vante rutinene. Det er også en fin måte å treffe venner og familie på, eller for å få en stund for seg selv.

Det er likevel ikke til å komme unna at det koster å være kulturell, men det trenger ikke alltid å gjøre det. Det finnes mange gratis arrangement der ute, om du bare holder øynene åpne eller undersøker litt. De fleste lokalaviser og kommuner har egne kalendere over ting som skjer i lokalmiljøet. Bruk dem!

Det er også mye gratis kultur i å ta seg en spasertur. Historiske bygninger, ny arkitektur, skulpturparker eller gatekunst – det kan være riktig så spennende å oppsøke nye steder der du bor, eller steder du besøker. Tror du ikke det finnes mye interessant der du er? Ta kontakt med det lokale historielaget. Da får du nok mange gode tips til turmål.

Du trenger heller ikke være turist for å bruke turistinformasjonen i kommunen eller ditt lokale destinasjonsselskap. Her jobber det folk som har god oversikt og kan sende deg i riktig retning – helt gratis. La deg inspirere av artiklene under:

 

God fornøyelse!

Illustrasjon av hjerter

Rabatt-tips!

Et tips for å få tak i billigere billetter, er å bestille når skolene har ferie. Mange teater har rabatterte priser i vinterferien og høstferien, når det vanligvis er færre besøkende. Du kan også få rabatter gjennom andre medlemskap du har, som OBOS, Coop, eller avisabonnement. Og husk, når du blir pensjonist er det mange kunst- og kulturinstitusjoner som har honnørbilletter.