Facebook pixel

Fant ny hobby i forsøpling

Hun var aldri med og aksjonerte da hun var ung på 70-tallet, men nå når hun snart er pensjonist har Elin Jørgine Evensen blitt en slags aktivist. Å holde Ringsaker rent for søppel har blitt en sak hun brenner for.

Se filmen om Elin Jørgine og Rydd Ringsaker nederst på siden.

Det startet i 2018, da hun skulle trene seg opp til å gå en lang tur. Hun gikk den samme ruta flere ganger og etter hvert som snøen smeltet så hun stadig mer søppel komme fram i vårsola. Søppelet ble bare liggende, og Elin Jørgine tok til slutt saken i egne hender. Fra da av ble søppelposen en fast følgesvenn på tur.

– Jeg tenkte at jeg kunne få med meg flere på dette og lagde gruppen «Rydd Ringsaker» på Facebook. Nå har vi blitt over 1100 medlemmer, sier hun. – Men det viktigste er koordinatorene som har blitt med rundt om i kommunen. Sammen har vi fått laget et system, legger hun til.

Siden de begynte å loggføre plukkingen i 2019 har Rydd Ringsaker så langt plukket snart 13 000 kilo søppel.

Saken fortsetter etter bildet.

Kvinne som smiler til kamera.

Siden Elin Jørgine Evensen startet Rydd Ringsaker i 2018 har de plukket rundt 13 000 kilo søppel i kommunen. Foto: Pål Laukli.

Vil bruke mer tid

62-åringen fra Moelv i Ringsaker kommune synes det er spennende å prøve nye ting. I hele hennes arbeidsliv har hun stort sett byttet jobb hvert syvende år. Når hun nå nærmer seg pensjonsalder har hun skjønt at jobben hun har nå, er den siste.

– Det at jeg ikke skal starte i en ny jobb igjen er en slags sorg. Da er det fint å ha Rydd Ringsaker å bruke tiden min på. Der er det masse å ta tak i, sier Elin Jørgine.

Hun er allerede ute i lokalmiljøet og snakker om Rydd Ringsaker, noe som har resultert i at kommunen stiller med søppelposer og plukkeutstyr. Når hun får mer tid, vil hun jobbe enda mer mot organisasjoner, næringsliv og politikere. Det er mye som kan gjøres for å forhindre at søppelet havner i naturen.

– Bare det å gjøre folk bevisst på at dette er et stort problem hjelper. Mange bedrifter er ikke klar over at deres virksomhet forsøpler lokalmiljøet, sier hun.

Etter flere år med plukking har hun lært seg hvor søppelet hoper seg mest opp. Hun ser flere muligheter for samarbeid med andre aktører rundt disse stedene.

En hobby for livet

En gang i uka tar hun på seg den oransje Rydd Ringsaker-vesten, finner fram plukkeutstyr og går på søppeljakt på Moelv. Noen ganger har hun avtalt med andre i gruppa, andre ganger går hun alene.

– Det er nesten som meditasjon, svarer hun på spørsmål om hva hun får ut av det. God mosjon er det også.

– Jeg får vært masse ut i frisk luft. Det går ikke så fort, og vi går ikke alltid så langt, men det blir mye opp og ned fra grøfter. Det er mye god bevegelse i å plukke søppel, sier hun og oppfordrer flere til å ta med seg søppelposer når de går på tur.

Det at hun treffer andre personer som er like opptatt av saken som henne, synes hun også er veldig motiverende. Når hun i tillegg vet at hun får gjort noe for både seg selv, for andre og for miljøet, er det ikke vanskelig å komme seg ut på plukketur. Dessuten ser det ikke ut til at forsøplingen blir mindre med årene.

– Dette er nok en hobby jeg kan ha livet ut, sier søppelplukkeren fra Moelv.