Facebook pixel

Få opp pulsen

Det er ikke så mye som skal til. Likevel er det typisk norsk å sitte stille. Med disse rådene når du målet om å bli litt andpusten en halvtime om dagen.

Når du får opp pulsen investerer du i framtiden, og det er aldri for sent å begynne. All aktivitet teller, men du bør være i moderat aktivitet der du puster tyngre minst en halvtime hver dag.

Aktivitet som gjør deg litt svett på ryggen forebygger nemlig plager og er en viktig kilde for bedre helse, livskvalitet og overskudd i hverdagen. Øker du intensiteten slik at aktiviteten blir anstrengende (puster mye mer enn vanlig), kan det holde med ti minutter om dagen.

Slik får du opp pulsen i hverdagen

Gå raskt til og fra jobb

Å gå er bra, men å gå raskt er enda bedre. Hør på musikk eller en podcast og sett opp farten! Om du har kort vei, kan en ekstra runde på hjemturen være en fin måte å gå ti minutter lengre på. Om du reiser kollektivt eller kjører bil, kan du parkere eller gå av bussen litt lenger unna jobb. Et kvarter ekstra to ganger om dagen og vipps så har du nådd målet om 2,5 aktivitet i uka.

Lag en trapperegel

Alle vet at det er best å løfte beina selv, men heis og rulletrapp er en av mange fristelser vi møter i løpet av den dag. Lag deg en regel som begrenser bruken av disse, for eksempel at det kun er lov å ta heis til fjerde etasje og opp. En annen regel kan være at du alltid velger trapp over rulletrapp, og er du ordentlig i siget kan du innføre personlig heisforbud i perioder.

Gjør hus- og hagearbeid selv

I en travel hverdag er det lett å betale noen for å gjøre både hus- og hagearbeid. Men, da går du glipp av mye fin mosjon! Når du tørker støv, vasker gulv eller klipper plen bruker du kroppen på en variert og god måte, som det er fort gjort å bli litt svett av. Du kan også hjelpe andre med tyngre arbeid (bare pass på teknikken!). Så si ja neste gang noen spør deg om å være med på dugnad, hjelpe til i hagen eller trenger hjelp til å bære flyttelass.

Tren hjemme

Er det noe vi har lært av pandemien, så er det at vi ikke trenger å dra på treningsstudio for å få opp pulsen. Hjemmetrening uten mye utstyr er vel så bra! Enkelte treningssentre tilbyr både personlig trening og gruppetimer digitalt, og du finner mange treningsprogram på YouTube og i podcaster. Synes du det er vanskelig å finne tid, kan du søke på miktrotrening på internett. Med et fem eller ti minutters treningsprogram hver dag er mye gjort.

Gå ut!

Den beste aktiviteten er den du får gjort. Derfor er dørstokkmila det største hinderet for aktivitet i hverdagen. Ikke sett så høye krav til deg selv, du trenger ikke løpe en maraton i uka. Det viktigste rådet er derfor å komme deg ut. Først da kan du ta en avgjørelse på om du orker å gå en tur. Når du har kommet deg ut av huset, er sjansen stor for at du ikke går inn igjen. Finn deg en bakke du kan gå opp og ned noen ganger, bruk apper som måler aktivitet eller bli med på lokale initiativ som gir poeng for turmål. Alle skritt teller!