Facebook pixel
Til innholdet

– Du får mye igjen for å tørre

Vennskap endrer seg med årene, spesielt i overgangen til livet som pensjonist. For Trude Drevland er hver tur utenfor huset en anledning til å komme i snakk med folk.

– Som med mye annet i livet, må også sosial kontakt planlegges, sier hun, og mener det er mye du kan gjøre for å ta vare på de vennskapene du har, og til og med få noen nye venner på veien.

Trude er leder av Rådet for et aldersvennlig Norge og vet at noen er litt engstelige for å bli pensjonister, fordi det betyr at livet kommer til å forandre seg. Plutselig har man mer tid til å gjøre de tingene man alltid har hatt lyst til, men kanskje færre å tilbringe den med. Derfor er pleie og vedlikehold av vennskap noe man bør ha i tankene allerede før man går ut av arbeidslivet.

– Det handler om å ha et bevisst forhold til at livet kommer til å forandre seg når vi blir pensjonert. Vi må tørre å tenke på at livet blir annerledes. Det trenger ikke å bety at det blir dårligere.

Skal vi tro Trude, er kvinner bedre på dette enn menn. Hun mener mannfolka har et stykke igjen å gå når gjelder å planlegge og pleie relasjoner utenfor jobben.

– Jeg tror at kvinner i min generasjon har vært flinkere til å holde på vennskapene utenfor arbeidsplassen. Foreninger og venninneklubber står sterkere blant kvinner, noe som gjør at vi treffes oftere på andre arenaer. Menn har på sin side bygget en stor del av det sosiale nettverket på jobb. I det øyeblikket de slutter å jobbe blir det vanskeligere å ivareta disse vennskapene.

Mann eller kvinne, løpet er ikke kjørt om du har lyst på flere venner, eller ta opp tråden med noen du savner.

Saken fortsetter etter bildet.

Portrettbilde av Trude Drevland.

For Trude Drevland er det viktig å ivareta vennskapene sine, og hun er ikke redd for å mase litt om det er nødvendig. Foto: Pål Laukli.

Vennskap rett rundt hjørnet

Gjennom livet er det naturlig å miste kontakten med noen av vennene sine, samtidig som nye venner kommer til. Ifølge Trude, har vi selv et ansvar for å bevare kontakten med de vi vil ha nær.

Det er uansett ikke mengden det kommer an på, mener hun. Det viktigste er å skape og ivareta vennskap med mennesker du liker og vil beholde vennskapet med. Selv har hun slått seg til ro med å være den som tar initiativ og kontakt først.

– Av og til kan jeg være en skikkelig «tytakjerring» når det gjelder å ta kontakt, men det blåser jeg i. Jeg tror det er en god egenskap. Av og til er det ikke mer enn en tekstmelding med et hjerte bak som skal til for å vise at jeg er her for folk. Det gjelder å vise at man er til stede, både i glede og i sorg. Det tror jeg er kjempeviktig.

Vi er alle forskjellige. Det å ta kontakt med andre krever en viss modighet, og det er ikke alle som er like komfortable med å ta initiativ som det Trude er. Det er her planleggingen nok en gang kommer inn i bildet. Det du velger å fylle dagene dine med, kan nemlig ha stor innvirkning på det sosiale livet ditt.

– Hvis du er på utkikk etter nye bekjentskaper, har aktivitetene du deltar på mye å si. Det kan være frivillig arbeid eller aktiviteter du har gledet deg til å gjøre når du blir pensjonist. Da vil du finne likesinnede på mange områder, i alle fall når det gjelder interesser, som igjen kan bidra nye bekjentskaper.

Det finnes også alternativer som ikke krever like mye innsats og motivasjon. Det holder å begynne i det små. Nesten alle situasjoner utenfor husets fire vegger er en anledning til å komme i prat med folk.

– Bare man går seg en tur, møter man mennesker som har lyst til å prate og som har lyst til å ta kontakt. Jeg pleier å legge opp et program for hver dag, der jeg passer på å komme meg ut blant folk. Bare kafeen på hjørnet er en fin plass for nettverksbygging. Før du vet ordet av det kan den daglige kontakten utvikle seg til noe mer. Hvis ikke har i det minste dagen og øyeblikket blitt litt hyggeligere, både for meg og de jeg kommer i prat med.

Nabolagskafeen er heller ikke den eneste arenaen for en hyggelig passiar. Stadig flere opprettholder kontakten med nære, kjære og fjerne digitalt. Det gjør også Trude, som er flittig bruker av Instagram.

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av trude drevland (@trudedrevland)

Ikke vær redd for teknologien

Under pandemien ble det sosiale livet vårt snudd på hodet. Motivasjonen for å treffe andre endret seg i takt med smitteutviklingen, og ensomheten kom snikende for mange.

Til tross for pandemiens mange negative sider, har den også gjort oss mer kreative og etablert ny bruk av digitale verktøy. Fremover kan det bidra til å senke terskelen for å ta kontakt med andre, tror Trude.

Som leder av Rådet for et aldersvennlig Norge er hun opptatt av å fjerne teknologifrykt blant eldre og legge til rette for digital inkludering. Derfor er det viktig å holde på det vi har lært om digital kontakt, og ta det med oss videre i relasjonene våre – selv om vi ikke mestrer teknologiene til fingerspissene.

– Vi har oppdaget plattformer som gjør det lettere for oss å ta kontakt, se hverandre og snakke med hverandre, selv om den fysiske avstanden er stor. Da er utfordringen å tørre å bevege seg inn i den digitale verdenen, å komme seg på kurs og ikke være flau over at det er noe man ikke kan.

Uavhengig av tekniske ferdigheter, er det én ting som er felles for de fleste av oss. Ønsket og behovet for kontakt.

– Vi sitter her og venter på hverandre på hver vår odde. Hvis jeg føler at det er vanskelig å ta kontakt, eller føler meg alene, så er det stor sannsynlighet for at andre føler det på samme måte. Min oppfordring er å ta tak og ta kontakt. Det kommer til å ha utrolig mye å si for din egen og andres livskvalitet, lover Trude.

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av trude drevland (@trudedrevland)