Facebook pixel
Til innholdet

Selge eller bli boende?

Wenche lurer på hvor og hvordan hun vil bo i årene som kommer

 

Jeg stortrives i leiligheten min på Adamstuen i Oslo. Den er litt som oss som nærmer oss pensjonsalderen; litt skakk her og der, og det knirker litt i parketten, men er full av historie i veggene.

Men, er det smart å bo her når jeg får mindre penger snart?

Selge ned

Ettersom jeg bor i Oslo, og kjøpte leiligheten for snart 20 år siden, har vi vært så heldig at den har steget i verdi. Jeg og samboeren bor med andre ord i en bra pengesekk. Men så lenge vi bor i leiligheten er ikke disse pengene noe jeg merker noe av i hverdagen. Det vi kan gjøre for å frigjøre kapital, er å selge den for å kjøpe noe mindre. Men vil jeg det?

Det er mange fordeler med å flytte til noe mindre. Særlig for folk som bor i hus. Det er mindre å holde ved like, kanskje hagen kan byttes ut med en blomsterkasse på verandaen, og det er, takk og lov, mindre å holde rent. Livet blir enklere på færre kvadrat. Det blir også billigere. En mindre bolig bruker mindre strøm, rett og slett.

Ulempen er at jeg trives med den plassen vi har. At jeg og samboeren kan sitte i hvert vårt rom er på enkelte dager en fordel. Da kan jeg sitte her i fred og ro mens jeg syr, og så kan han høre på musikken sin i et annet.

Jeg trives også veldig godt i dette området. Foruten å sy og strikke, slapper jeg av når jeg kan sitte på verandaen og se på alt som rører seg på gata nedenfor. Jeg har bodd her i mange år og kjenner godt både de andre som bor her, han på butikken og de i sushisjappa. Det er her på Adamstuen jeg har sett for meg å bli gammel.

Så når jeg ikke vil flytte, hvilke muligheter har jeg da?

Illustrasjon av en bie

Låne på boligen

For de aller fleste av oss er boligen den største verdien vi har. Og med den prisveksten som har vært siden vi kom inn på boligmarkedet, sitter vi som snart blir pensjonister på en formue. Selv om denne formuen er skjevt fordelt rundt omkring i landet, der boliger i byer har økt mest, sitter du som boligeier likevel på en verdi. Det bare varierer hvor stor den er.

Selv om vi har en formue i boligen vår, kan inntekten være lite å leve av når vi blir pensjonister. Da er det fint at det finnes måter å frigjøre kapitalen vi sitter på.

De femten siste årene har det blitt mer vanlig for bankene å gi såkalte seniorlån. Det er et lån som ikke tar hensyn til betjeningsevnen din, kun hvor mye boligen din er verdt.

Leiligheten er på mange måter også sparepengene mine. Det høres ganske fristende ut å faktisk få glede av disse pengene mens jeg er i farta, og for pensjonister med lav inntekt kan dette være det som får økonomien til å gå rundt, men er det så lurt?

Illustrasjon av svevende pengesedler

Les også: Hvor mye skal du etterlate deg?  Ny undersøkelse: Du kan bruke mer av arven enn du tror – Aldersvennlig

 

Noe å tenke over

Om du har kommet fram til at du skal selge boligen din, enten for å frigjøre kapital, eller fordi du vil ha mindre å holde styr på, er det lurt å gå noen runder med seg selv.

Det høres kanskje litt pessimistisk ut, men når folk i vår alder flytter er det for siste gang. Da er det viktig at det er det sted hvor vi kommer til å trives. For et hjem er mer enn fire vegger. Det er der du lever livet ditt, noe som handler om mer enn praktiske løsninger. Det er i boligen din og nærområdet ditt du gjør det du trives med for å leve et godt liv.

Hvor og hvordan vil du bo i årene som kommer? Her på planleggelitt.no har vi samlet noen gode råd som får tankene i gang.

Illustrasjon av en flyttebil

Tilpasse boligen

Både jeg og samboeren min er heldigvis friske i dag – bank i bordet – men jeg har allerede operert én hofte. Den andre blir vel ikke bedre med åra. For at vi skal kunne bo i denne leiligheten livet ut, er vi nødt til å gjøre noen små grep.

Vi har ikke heis i gården, noe som kan bli en utfordring, men når jeg har kommet meg opp trappen er alt i leiligheten på ett plan. Vi har heller ingen høye dørstokker som kan være en hindring – bortsett fra inn til badet. Badet er imidlertid stort og funksjonelt.

Jeg er heldig som har et valg om hvor jeg vil bo, og at jeg kan velge å bo i denne leiligheten som jeg er så glad i. For noen er det ikke noe annet alternativ enn å bo i huset du alltid har bodd i. Enten fordi det ikke finnes leiligheter å flytte til, eller fordi de få leilighetene som bygges er for dyre. I distrikts-Norge er dette et problem. Eneboligene er verdt lite, mens nybygde leiligheter koster en formue.

Når vi blir flere eldre og vi i større grad må klare oss selv hjemme, er det en utfordring at såpass få boliger i Norge ikke har livsløpsstandard. Det finnes heldigvis ordninger for deg som trenger økonomisk hjelp til å gjøre boligen din trygg til den eldre fasen i livet.

Illustrasjon av en trapp

Husbanken har laget en oversikt over hvilke finansieringsmuligheter du har om du må tilpasse boligen din.

https://www.husbanken.no/person/situasjon/tilpasning-oppgradering/

De færreste av oss planlegger for en alderdom med nedsatt funksjonsevne, men om du skulle få behov for hjelp og tilrettelegging har NAV en hjelpemiddelsentral i hvert fylke. Les mer på nav.no: https://www.nav.no/no/person/hjelpemidler/hjelpemidler-og-tilrettelegging/tilrettelegging/bolig