Facebook pixel
Til innholdet

Leie ut – eller ikke?

Wenche vurderer å leie ut hytta og andre ting hun ikke bruker hele tiden.

Siden pensjonsalderen nærmer seg har jeg startet planlegging av en hverdag med litt lavere inntekt enn jeg er vant med. For jeg har jo lyst til å fortsette i mange år til med alt det jeg trives med i dag. Da må jeg sørge for at jeg har råd til det.

Vi elsker for eksempel å dra til Romsdalen hvor vi har en fritidsbolig. Men den er jo ikke akkurat gratis å holde i stand. I fjor måtte jeg legge nytt tak og det var ikke billig. Så nå lurer jeg på om vi kanskje kan tjene litt penger på å leie den ut når vi ikke bruker den selv?

Leie ut?

Andre kunne sikkert hatt stor glede av terrassen, grilling på kvelden, utsikten over fjorden, de flotte rosene og blomstene på enga? Det er jo litt synd at hytta står helt tom og forlatt når vi ikke er der. Å leie ut er jo miljøvennlig også. I stedet for å bygge nye hyttefelt overalt er det god ressursutnyttelse hvis vi alle deler mer på hyttene som allerede er bygget. Vi tenkte ikke sånn når jeg var ung, men tidene har forandret seg og kanskje må vi alle lære å tenke litt nytt?

Men hytta er jo veldig personlig, føler jeg. Må jeg rydde bort bildene av besteforeldrene mine fra kommoden i stua hvis fremmede skal bo der? Og hva med maleriet som en venn av mor malte av hjemgården hennes   for nærmere 70 år siden? Det er kanskje ikke verdt så mye, men har stor verdi for meg. Jeg vil jo ikke at det skal bli ødelagt.

Derfor sitter jeg her og er litt usikker; skal vi leie ut så må jeg faktisk rydde litt i hue før vi rydder i hytta, tenker jeg. Er den for privat til å ha fremmede boende, eller ikke? Er det pengene eller følelsene som skal styre beslutningen vår?

Er det noe å tjene på utleie og er det vanskelig?

Det er både fordeler og ulemper knyttet til det å leie ut, har jeg skjønt. Først og fremst gir det en mulighet til ekstra inntekt, noe som kan være spesielt lukrativt hvis eiendommen ligger i et populært turistområde. Leieinntektene kan være med å dekke utgifter på lån, eiendomsskatt, forsikringer og vedlikeholdskostnader. Får jeg nok leieinntekter kan disse bidra til å skape en langsiktig økonomisk buffer jeg kan bruke til større vedlikehold eller oppgraderinger. Men jeg må jo også betale skatt på deler av leieinntektene. Det er det viktig å huske på når jeg skal bestemme meg for om jeg skal sette i gang med utleie eller ikke.

Skatteregler ved å leie ut fritidsbolig – les mer

I Norge er det visse skattefordeler ved å leie ut en fritidsbolig. Her er noen av dem:

  1. Skattefritak: Hvis du leier ut fritidsboligen din, kan du få et skattefritak på inntil 10.000 kroner årlig for leieinntektene.
  2. Redusert skatt: For leieinntekter som overstiger 10 000 kroner per år, blir 85 prosent av inntekten skattepliktig. Dette innebærer at 25 prosent av leieinntektene er skattefrie.
  3. Fradrag: Du kan kreve fradrag for utgifter knyttet til vedlikehold, reparasjoner, eiendomsskatt og andre kostnader relatert til utleie av fritidsboligen. Det er viktig å holde god oversikt over disse utgiftene for å kunne dokumentere kravet om fradrag på skatten.
  4. Formuesverdi: Verdien av fritidsboligen regnes med i formues grunnlaget ditt, men det er en reduksjon på 75 prosent i verdsettelsen av primærbolig og fritidsbolig. Dette kan redusere formuesskatten din.
  5. Skattepliktig gevinst ved salg: Dersom du senere selger fritidsboligen, kan det påløpe skatt på gevinsten. Dette avhenger av hvor lenge du har eid boligen og om den har vært brukt som primærbolig eller fritidsbolig.

Det er viktig å være oppmerksom på at skattereglene kan endres, så det kan være lurt å konsultere en skatterådgiver eller en autorisert regnskapsfører for oppdatert informasjon og råd som er spesifikke for din situasjon. Eller du kan følge med på Skatteetatens sider selv om det er endringer i reglene.

Samtidig kan leieprosessen være utfordrende og ha noen ulemper jeg kanskje ikke har tenkt på. En åpenbar ulempe er risikoen for skader.. Selv om jeg krever et depositum, er det alltid en risiko for at leietakere kan forårsake skader som overstiger dette. Så det er nok lurt å sjekke hva hytteforsikringen min faktisk dekker i dag og hva jeg eventuelt bør ha av tilleggsforsikringer.

Noen av oss vil kanskje også oppleve arbeidet med å administrere utleieprosessen som en ulempe eller litt stress. Med mindre du bare leier ut til venner eller familie så må du gjøre noe for å markedsføre hytta, du må håndtere reservasjoner, arrangere rengjøring mellom leietakere og være tilgjengelig for å løse eventuelle problemer som måtte oppstå under leieoppholdet. Dette kan ta tid og kreve innsats fra deg, og noen vil kanskje erfare at innsatsen kanskje ikke står i forhold til inntektene?

Samtidig kan det jo også hende jeg kommer i kontakt med folk i utlandet som kanskje har lyst til å bytte? Hytta mi i Romsdalen mot deres bungalow i Marrakech eller noe annet eksotisk. Og å bytte er jo mye billigere enn å leie, tenker jeg.

Muligheter, fordeler og ulemper ved utleie – les mer

Fordeler:

Inntektsmuligheter: Å leie ut feriehus kan være en lønnsom inntektskilde. Norge tiltrekker seg turister året rundt, fra sommerens fjellturer og båtliv til vinterens skikjøring og nordlysopplevelser. Dette gir eiere av feriehus muligheten til å tjene penger gjennom hele året.

Personlig bruk: Eiere av feriehus har retten til å bruke dette ubegrenset i alle perioder når eiendommen ikke er utleid.

Eiendomsverdi: Eiendom i populære feriedestinasjoner i Norge har ofte potensial for økt eiendomsverdi over tid. Dette kan føre til en økonomisk gevinst hvis du bestemmer deg for å selge eiendommen senere. Så kjøp av en feriehytte med tanke på utleie kan være en god investeringsmulighet – som du i tillegg kan ha glede av å bruke selv.

Møte andre mennesker: Å leie ut feriehus gir muligheten til å møte mennesker fra andre deler av verden med forskjellige kulturer og bakgrunner. Dette kan være en berikende opplevelse og åpne dører for internasjonale vennskap.

Styring av kostnader: Eiere kan i en viss grad styre kostnadene ved å bestemme hvilke tjenester de tilbyr gjestene, fra sengetøy og håndklær til rengjøring og vedlikehold.

Gode muligheter for gjentatte gjester: Fornøyde gjester kan bli stamgjester og anbefale feriehuset til venner og familie, noe som kan bidra til en stabil inntekt.

 

Ulemper:

Konkurranse:

Det kan være høy konkurranse i populære feriedestinasjoner, spesielt i høysesonger. Dette kan gjøre det vanskeligere å sikre jevn utleie for deg som har feriested på disse

destinasjonene. Samtidig er prisen du kan ta ofte høyere enn på mindre populære steder.

Tilgjengelighet:

Eiere må være tilgjengelige for gjester, og dette kan være krevende, spesielt hvis eieren bor langt unna feriehuset. Alternativt må du betale et firma for å levere dette, og da vil du tjene mindre.

Vedlikehold:

Slitasje eller skader knyttet til økt bruk ved utleie kan kreve både tid og penger. Uansett, sørg for å få depositum fra de du leier ut til.

Endringer i reguleringer:

Lovgivningen om utleie av feriehus kan endre seg over tid, noe som kan påvirke eierens muligheter og plikter. Det er viktig å følge med på dette.

Men hva med ting jeg ikke har et like personlig forhold til som hytta?

Vi har jo enkelte ting som ikke akkurat får hjertet mitt til å banke av nostalgi og varme følelser. Lars Mytting har muligens kjælenavn på både vedkløyveren og øksa si, men vår vedkløyver tror jeg både er navnløs og følelsesløs. Det gjelder de to motorsagene våre også, og ingen av delene brukes ikke hele tiden – for å si det sånn. Så de kan vi jo legge ut på nettet og se om noen vil leie for en liten sum.

Det samme tenker jeg om bilen min. Vi har to biler, og bil er dyrt. Min står mye parkert. Kanskje noen vil leie den når jeg ikke bruker den? Eller, jeg kan selge den og leie når jeg trenger bil.  De siste årene har det jo dukket opp en masse nye muligheter med ulike bilordninger hvor jeg kan velge biltype ut fra akkurat det behovet jeg har for den neste kjøreturen – enten den er kort eller lang. Og kanskje det blir mye billigere for meg som bruker bil så sjelden? Dette skal jeg sjekke ut. Samboeren min derimot, han har en pickup og de to har et nært og tett forhold. Vi kommer nok ikke til å tjene penger på utleiemarkedet der, nei.

Uansett så er det en del muligheter for å spare eller tjene noen kroner hvis vi vil lete etter muligheter. Kanskje er det også lettere enn vi tror? Sett deg inn i mulighetene og finn ut av fordeler, ulemper og hva du bør tenke over før du går i gang.

Illustrasjon av mynter lagt oppi en sparegris

Fordeler og ulemper du bør tenke over – og hvilke nettsteder kan du bruke?

Fordeler:

Ekstrainntekt: Du kan få en ekstra inntektskilde ved å leie ut gjenstander som ellers bare ligger ubrukt hjemme.

Miljøvennlig: Delingsøkonomien og utleie av gjenstander reduserer behovet for å kjøpe nye ting. Ved å leie ut istedenfor å kaste eller lagre ubrukte gjenstander, bidrar du også til å redusere avfallsmengden og du forlenger levetid og bruk av produkter som allerede er produsert.

Kostnadsbesparelser: For all som trenger en gjenstand midlertidig, er leie ofte mye billigere enn å kjøpe.

Ulemper:

Skade eller tap: Det er alltid en risiko for at gjenstanden kan bli skadet, mistet eller stjålet mens den er utlånt. Noen nettsider tilbyr forsikringer, men det er ikke alltid full dekning.

Tidskrevende: Administrasjonen av utleie, inkludert kommunikasjon med leietaker, avtaleinngåelse, logistikk for levering/henting, og vedlikehold av gjenstanden kan være tidkrevende.

Ansvar og forsikring: Det kan være utfordrende å avgjøre hvem som er ansvarlig i tilfelle skade eller ulykker, spesielt hvis det ikke er klart definert i leieavtalen. Forsikringsdekning kan også være et problem.

Slitasje: Hyppig bruk av gjenstanden kan føre til slitasje og redusert levetid, noe som kan påvirke dens verdi på lang sikt.

Konkurranse og etterspørsel: Avhengig av hva du leier ut, kan det være konkurranse fra andre som tilbyr lignende gjenstander til leie. Dette kan påvirke etterspørselen og dermed inntekten din.

Før du bestemmer deg for å leie ut gjenstander, er det viktig å nøye vurdere både fordeler og ulemper, samt sørge for at du er klar over nettsidens regler og retningslinjer. Det kan også være lurt å ha klare avtaler og forsikringer på plass for å redusere risikoen.

Hvor leier jeg lettest ut gjenstander jeg ikke bruker på nettet?

Det finnes flere nettsider og metoder du kan bruke for å leie ut gjenstander på nettet. Her er noen av de vanligste:

Dedikerte nettsider: Det finnes nettsteder og apper som er dedikert til utleie av gjenstander, for eksempel Fat Llama, Hygglo og Rentzi. Disse plattformene er designet for å koble personer som ønsker å leie ut gjenstander med folk som trenger dem.

Generelle markedsplasser: Plattformer som eBay, Facebook Marketplace, Craigslist og Finn.no (i Norge) tillater utleie av gjenstander, selv om de kanskje ikke er spesialisert for utleie.

Utleiegrupper på sosiale medier: Noen ganger kan lokale Facebook-grupper eller andre sosiale mediegrupper i ditt nærområde være et effektivt sted å tilby gjenstander for utleie. For eksempel kan det være en «Utleie av sportsutstyr i Oslo» eller «Utleie av verktøy i Bergen»- gruppe. Sjekk i forhold til ditt nærområde.

Noen tips når du skal leie ut.

Når du leier ut gjenstander på nettet, sørg for å:

  • Ta gode bilder av gjenstanden og beskriv den nøye.
  • Angi leieprisen tydelig og definer leieperioden prisen gjelder for.
  • Skriv en tydelig leieavtale som inkluderer betingelser, ansvar, forsikring og eventuelle avgifter.
  • Vurder forsikringsdekning for å beskytte gjenstanden din.
  • Vær klar og tydelig i kommunikasjonen med leietakeren, og avklar eventuelle spørsmål før avtalen inngås.
  • Følg opp med leietakeren for å sikre at gjenstanden returneres i god stand.
  • Det er også viktig å være oppmerksom på eventuelle regler og forskrifter som gjelder utleie av gjenstander i ditt område, spesielt hvis det gjelder gjenstander som kan ha begrensninger eller krav til lisenser eller tillatelser.