Facebook pixel
Til innholdet

Jakten på honnør

Noe blir billigere når du blir 67 år

I dag har jeg bursdag og feirer at jeg er blitt 66 år. Nå er det bare ett år igjen før velferdssystemet i Norge definerer meg som en «eldre borger». Og det har jeg ingen problemer med, selv om det høres litt eldre ut enn jeg føler meg faktisk.

For jeg er fremdeles ung i hodet, relativt sprek i kroppen og tenker at årene som kommer vil bli fine, men kanskje også litt roligere. Den mest aktive jobbe- og karriereperioden nærmer seg slutten og jeg får etter hvert en annerledes hverdag enn da jeg var yngre. Det gleder jeg meg til, kjenner jeg. Litt spent er jeg også. Forandring byr jo alltid på både utfordringer og muligheter.

Og det er en del ting som vil forandre seg. Som pensjonist får jeg litt mindre inntekter enn jeg har nå, så da er det fint at noe blir rimeligere etter at jeg har blitt 67 år. Derfor har jeg bestemt meg for å jakte litt på honnør i dag. Hva er honnørrabatter, hvor får jeg det og hvor mye penger snakker vi om å kunne spare?

Honnørbillettene ble introdusert i 1956 som en måte å gi økonomisk støtte til de som hadde gått av med pensjon. Motivet var blant annet å sørge for billigere kollektivtransport. Derfor er kollektivselskaper med offentlig tilskudd pliktig å gi 50% rabatt til alle over 67 år.

https://www.nav.no/honnorkort

I tillegg til fordelene det har for lommeboka vår, har dette også en positiv innvirkning på samfunnet. Å gi støtte til bærekraftig kollektivtransport reduserer behovet for privat bilbruk og avlaster trafikken i byene. Og det er jo fint. Utfordringen er selvsagt distriktene hvor kollektivtilbudet ofte er begrenset.

I Norge kan honnørbilletter vanligvis fås fra flere kilder. Her er noen av de vanligste. Og husk at du ofte har muligheten til å ta med deg en ledsager til samme reduserte pris:

Apper: De fleste kollektivselskaper har apper hvor du kan kjøpe billetter og administrere reisen din digitalt. Du kan laste ned disse appene på smarttelefonen din og enkelt kjøpe honnørbilletter.

Kollektivtransportkontorer: De fleste byer og tettsteder i Norge har kollektivtransportkontorer eller billettkontorer der du kan kjøpe honnørbilletter. Dette er spesielt praktisk for de som ønsker å kjøpe fysiske billetter.

Nettsteder: Mange kollektivselskaper i Norge tilbyr enkeltbilletter og abonnementer online. Du kan besøke nettstedene til de lokale kollektivselskapene for å kjøpe honnørbilletter.

Reisebyråer: Reisebyråer som selger kollektivtransportbilletter kan også være en kilde for honnørbilletter. De kan hjelpe deg med å skaffe billetter og gi deg informasjon om priser og ruter.

Automater på stasjoner og holdeplasser: Mange stasjoner og holdeplasser har billettmaskiner der du kan kjøpe honnørbilletter. Dette er spesielt nyttig for reisende som ønsker å kjøpe billetter på stedet.

 

Husk at tilgjengeligheten av honnørbilletter kan variere avhengig av hvor du befinner deg i Norge og hvilket kollektivselskap som betjener området. Det kan også være forskjellige regler og rabattordninger for eldre passasjerer avhengig av regionen du reiser i. Det er derfor lurt å sjekke med det lokale kollektivselskapet eller besøke deres nettsted for oppdatert informasjon om hvordan du kan skaffe deg honnørbilletter i ditt område.

Ut på byn

Men vi får honnørbilletter på mye mer enn kollektivreiser. Både kultur, idrett, helse – og fritidsaktiviteter gir betydelige rabatter til oss over 67 år. Så jeg tok meg en tur ut i byen for å finne ut av hva jeg kan få glede av i Oslo neste år.

Jeg var innom Det Norske Teater, Nasjonalteateret og Den Norske Opera & Ballett og hos alle fikk jeg 20%. Munch derimot var litt gniene og gir foreløpig ikke noen honnørpris. Skjerping der altså, Munch! Og Nasjonalmuseet som tidligere ga 45% honnørrabatt har sluttet med det fra og med i år. Det må vi klage litt på, synes jeg.

Jeg vet at både Teateret Vårt i Molde, Den Nationale Scene i Bergen, Trøndelag Teater og de fleste andre kommunale scener rundt i Norge har honnørbilletter, men at tilbudene kan variere fra ulike forestillinger. Sjekk honnørrabatten når du bestiller billetter og spør samtidig om du kan ha med en ledsager til samme pris. Det hender du får tilbud om det også.

Hvor kan du få honnørbilletter og aldersrabatter i Norge?

Honnørbilletter og aldersrabatter i Norge er tilgjengelige på en rekke steder og for en rekke tjenester. Her er noen av de vanligste stedene du kan få disse rabattene:

Kollektivtransport: De fleste kollektivselskaper i Norge tilbyr honnørbilletter som gir betydelige rabatter på buss, trikk, tog og ferger. Disse billettene kan kjøpes på billettautomater, på kollektivselskapets nettsider, eller i billettluker.

Kulturelle arrangementer: Teatre, museer, konserter, og andre kulturelle arenaer gir vanligvis honnørbilletter. Det er vanlig å be om identifikasjon som bevis på alder ved billettkjøp.

Idrettsarrangementer: Mange idrettsarrangementer, inkludert fotballkamper og idrettsstevner tilbyr honnørpriser. Disse billettene kan ofte kjøpes online eller ved inngangen til arrangementet.

Helse- og fritidsaktiviteter: Noen helse- og fritidsaktiviteter, som svømming eller treningssentre gir rabatterte priser for deg som er fylt 67 år.

Reiseliv: Reiselivsnæringen i Norge gir ofte honnørrabatter på hotellovernatting, guidede turer og restauranter.

Hva med en billig hårklipp, båttur eller flyreise?

I min lille jakt på honnørpriser fant jeg også en frisør der jeg bor som gir 20% rabatt til de over 67 år. Om det er fordi han er en veldig snill frisør, eller fordi kundene er blitt litt tynnere i luggen vet jeg ikke. Uansett er det penger spart, så sjekk om det er noen greie frisører der du bor.

Jeg fant også ut at både Hurtigruta og Widerøe har 50% honnørrabatt. Så det er mye penger å spare hvis du skal ut og oppleve landet vårt.

For å oppsummere: Det er veldig mye som er fint med å bli eldre. Og det er mye som blir billigere også. Sjekk mulighetene dine når du bestiller billetter til noe. Det kan godt hende du kommer til å bli positivt overrasket, og i tillegg ha få noe mere penger å rutte med.