Facebook pixel
Til innholdet

Tenk langsiktig

Vi nordmenn ønsker å bo hjemme så lenge som mulig. Selv om du har det bra der du bor i dag, kan det være greit å tenke gjennom om det er riktig bolig for deg om noen år.

For å slippe å ta fatt på store oppgaver når du er eldre og orker mindre, er det lurt å legge en plan for hvordan du vil bo i framtiden mens du ennå har overskudd til å gjøre noe med det.

Dersom det er viktig for deg å fortsette å bo i boligen din i mange år framover, bør du finne løsninger som gjør det mulig å bo hjemme i alle livets faser.

Tenk smart

Nordmenn pusser opp for flere titalls milliarder i løpet av et år, men mye av det brukes kun på kosmetiske endringer, ikke endringer som gjør boligen mer funksjonell. Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) har laget en enkel oversikt for deg som vil være litt smartere neste gang du skal pusse opp huset: Smartere oppussing med DiBK (ekstern lenke).

For andre kan det å flytte på seg være en god løsning. En enkel, lettstelt leilighet kan gjøre livet lettere for mange i årene som kommer. Men, det er utfordrende nok å flytte når du har god helse. Dersom du går med flytteplaner, vil det også her være lurt å starte tidlig.

Lær av andre

Er du usikker på hvordan du vil bo i framtiden? Nedenfor kan du lese om personer som har lagt en plan for hvordan de vil bo i årene som kommer.

Bent Høie og Dag Terje Solvang

Helseminister Bent Høie og ektemannen Dag Terje Solvang vil ikke bære flyttelass når de er gamle. Nå har de funnet hjemmet de aldri skal flytte ifra.

Les intervjuet og bli med hjem til atriumshuset de har kjøpt rett utenfor Stavanger. 

Marit Dahl og Kåre Rennestraum

Marit Dahl og ektemannen Kåre Rennestraum trivdes i det store huset sitt i Drammen, men så brakk Marit foten og fikk en øyeåpner. Nå har de flyttet i en mindre, sentral leilighet hvor de kan bli gamle sammen i trygge omgivelser.

Les intervjuet med Marit og Kåre. 

Borettslaget ViveNova

Rundt et tun i Hamar bor elleve personer som har bestemt seg. De vil bo sammen og ta vare på hverandre i den eldre fasen av livet.

Se filmen om ViveNova og les hvorfor bofelleskap kan gi økt livskvalitet.

 

Forskjeller på by og bygd

Å flytte til en aldersvennlig bolig vil sannsynligvis utsette behov for hjelp fra det offentlige. Da er det bra at stadig flere eldre flytter mer på seg, men det er store forskjeller mellom by og land.

Les saken om at det er få boliger å bli gamle i på bygda.