Facebook pixel
Til innholdet

Har flyttet inn i sitt siste hus

Helseminister Bent Høie og ektemannen vil ikke bære flyttelass når de er gamle. Nå har de funnet hjemmet de aldri skal flytte ifra.

Artikkelen er fra 2020, da Bent Høie var helse- og omsorgsminister. 

– Vi kjøpte huset vi skulle bo i resten av livet.

Det sier helse- og omsorgsminister Bent Høie. Ved siden av ham sitter ektemannen Dag Terje Klarp Solvang.

– Vi har blitt veldig glad i huset, sier Høie.

Klarp Solvang nikker og smiler. I et atriumhus ti minutter utenfor Stavanger sentrum har paret funnet sitt nye hjem. Men trolig også sitt siste, skal vi tro statsråden.

– Vi flyttet fra en leilighet i Stavanger sentrum. Det var en fin leilighet, men vi visste vi ikke skulle bo der resten av livet, sier Høie.

– Vi ønsket oss større plass, et sted med mer personlighet og hage, legger statsråden til.

Bent Høie og ektemannen smiler til kamera.

Bent Høie og ektemannen Dag Terje Solvang har blitt veldig glad i huset utenfor Stavanger. Foto: Tommy Ellingsen.

Heller for tidlig ute

Høie har vært helse- og omsorgsminister under hele Solberg-regjeringens syv år. Et hjertebarn av statsråden er Leve hele livet, regjeringens kvalitetsreform for eldre, og programmet for et aldersvennlig Norge.

Ett av målene med reformen er at godt voksne mennesker skal planlegge litt mer for alderdommen. Høie har enda ikke bikket femti. Men han og ektemannen har allerede flyttet til sitt siste hus.

På sitt 49-ende år er statsråden både frisk og rask. Ektemannen, Dag Terje Klarp Solvang, er generalsekretær i Den Norske Turistforening (DNT) og ett år yngre enn Høie.

Men tilbake til å planlegge for alderdommen. Det er vel kanskje litt i det tidligste laget for to spreke menn i slutten av førtiårene å forberede seg på en alderdom som ikke kommer før om 20–30 år?

– Vi kunne ventet i ti år, men når vi først var klar for å flytte, hvorfor ikke prøve å finne et sted som du har lyst til å bo resten av livet? sier Klarp Solvang. Han utdyper.

– Vi er i en fase av livet hvor det var naturlig å finne et nytt hjem for oss. De som har barn havner nok i denne fasen litt senere, men for oss var tiden inne nå. Det er ifølge Høie bedre å være for tidlig enn for sent ute.

– Vi begynner kanskje tidlig, men det er jo klokt, da! Det er stort og tungt å flytte når du er 80. Her kan vi skape et hjem og bo resten av livet, så slipper vi den belastningen senere, sier Høie.

Ektemannen bryter inn.

– Men vi er også litt gamle i huet, humrer Klarp Solvang.

– Det viktigste er å ha tenkt på fremtiden. Ha et bevisst forhold til den, oppfordrer Høie.

Bent Høie på badet sitt.

– Det viktigste er å ha et bevisst forhold til fremtiden, sier Høie, som har funnet drømmehuset med alt på ett plan. Foto: Tommy Ellingsen.

Et åpent hjem for alle

Den nye boligen til ekteparet er fra 1967. Like i nærheten er det et vann, flere turstier og grøntområder.

– Gode turstier fra DNT, påpeker DNT-generalsekretæren.

Høie og Klarp Solvang flyttet inn julen 2019 i huset på Auglend. Siste personen som bodde der, bodde der et helt liv.

– Dette er et sted folk ikke flytter fra, sier Høie.

I huset fra 60-tallet er det stort sett ikke gjort noen endringer etter overtakelsen.

– Vi trengte et hjem med historie. Derfor har vi bevart huset nesten slik som det var, sier Høie.

Likevel har de tatt noen grep. Alt av elektronikk og rør er byttet til moderne standarder.

– Sist huset var i så tipp topp stand, var for 50 år siden. Nå skal det i hvert fall holde 50 år til, sier Høie.

Mannen til Bent Høie i spisestuen.

Bortsett fra å bytte ut elektronikk og rør, har Høie og Klarp Solvang nesten ikke gjort noen forandringer på huset fra 60-tallet. Foto: Tommy Ellingsen.

– Huset kan nå vedlikeholdes fra en enkel gardintrapp, sier Klarp Solvang.

Men noe arbeid gjenstår. Høie forteller at de planlegger å bygge en rampe til inngangspartiet, som i dag er et par trappetrinn. Men det ikke først og fremst for dem selv og alderdommen de planlegger for. Bent Høie har en søster som sitter i rullestol.

– Et aldersvennlig hjem er åpent og tilgjengelig for flere enn bare de eldre, sier Høie.

– Dette er et hjem for alle livets faser og livshendelser. Barnevogn, rullestol, krykker, rullator, hva enn det måtte være. Dette er en livsløpsbolig, forteller Klarp Solvang.

Høie og Klarp Solvang går rundt i huset og viser frem hvor enkelt det er å bevege seg fram og tilbake. Hele huset er på ett plan. Badet er romslig, og det er nærmest ingen dørkanter.

Bent Høie og ektemannen ute i hagen.

For mange er hagen årsaken til at folk flytter fra hus når de blir eldre, for Høie og ektemannen er det motsatt. Foto: Tommy Ellingsen.

Hekta på hagen

Paret setter seg igjen i sofaen og ser ut på hagen. Utsikten til den vakre hagen er slående, selv på en grå og overskyet vinterdag på Vestlandet.

– Vi ønsket oss hage for å ha noe å stelle med. I tillegg har vi også kjøpt oss en liten kolonihageparsell som er i gåavstand. Men det er ingen tilgang med bil, så alt må bæres fram og tilbake, sier Klarp Solvang.

– Hagearbeid er også god trening! bryter Høie inn.

For mange er overhengende hagearbeid en grunn til å flytte til noe enklere. Men Høie og Klarp Solvang flyttet andre veien, til mer hagearbeid.

– Vi er så heldige at hagen kan skaleres opp og ned i arbeidsmengde, slik at den lett kan tilpasses egen alder og funksjonsevne. Men det er også en ypperlig måte å holde seg aktiv på, selv når man blir eldre, sier Høie.

– Vi har blitt litt hekta på hagearbeid etter vi flyttet hit, innrømmer Klarp Solvang.

Høie legger til at det finnes alltid en kolonihage for dem som ikke har egen hage å sysle med. Han og Klarp Solvang beskriver seg selv som friluftsmennesker. Det skulle kanskje bare mangle når en av dem er generalsekretær for DNT og den andre har ansvaret for folkehelsen. Sammen trener de flere ganger i uken og går ofte på både korte og lange turer mellom egen hytte og DNT-hytter.

Det blir stille en stund.

– Jeg håper vi blir gamle sammen, sier Høie og ser på ektemannen.

– Og at vi kan fortsatt være like aktive, og bruke mer tid på hage og hus, legger han til.

Klarp Solvang er enig. Høie deler noen tanker om det store bildet.

– Et aldersvennlig Norge er et samfunn hvor alle kan mestre sitt eget liv. Jeg tror kraften i et aldersvennlig Norge som samfunnsprosjekt vil styrke seg fremover, sier han. Det er tydelig at det er helse- og omsorgsministeren som snakker igjen.

– Det blir en folkebevegelse å gjøre Norge aldersvennlig når antall eldre som er over 80 år dobles fram mot 2040. Samfunnet skal legge til rette, men individene har selv ansvaret for å planlegge for egen alderdom, sier han.

Et gammelt bilde av Bent Høie og ektemannen sin.

Bent Høie og Dag Terje Klarp Solvang håper de får bli gamle sammen i huset på Auglend utenfor Stavanger. Foto: Tommy Ellingsen.